NetBriefing Hírek Légtér UAV Oktató Videók Belépés NEM AKADÁLYMENTES English Flag

Légtérfelhasználási térkép

Légtér

A légtérfelhasználási térkép 5 percenként frissül. A képre kattintva külön weblapon, teljes oldal szélességben nyílik meg.
Térkép nyomtatása az ikonra kattintva lehetséges.
A NetBriefingbe Belépve részletes, valós idejű adatok érhetőek el.

OMSZ logo Alacsonyszintű szignifikáns időjárás térkép

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a kisgépes repülés kiszolgálására közép-európai térségre térképes területi előrejelzést (alacsonyszintű szignifikáns térkép, a továbbiakban LL SIGWX) készít. A térkép a felszíntől FL100 magasságig érvényes, a térképen föltüntetjük a térségben lévő időjárási frontokat, az eltérő időjárású körzeteket és határait, a szignifikáns időjárási elemek és a 850 hPa-os nyomási szint (~1500 m) szélviszonyait szélzászlókkal megjelenítve (amennyiben a szélsebesség meghaladja az 7 m/s-ot).

Az LL SIGWX naponta 3 alkalommal készül a következő fix időpontokra: 06, 12 és 18 UTC.

Az elkészített produktum két részből áll. A mellékelt alaptérképen feltüntetjük a már részletezett elemeket. Ehhez kapcsolódik egy táblázat, ahol az elkülönített körzetekre jellemző látási viszonyokat, az időképet, a felhőzet mennyiségét, fajtáit, alapjuk és tetejük jellemző magasságát, a turbulencia és jegesedés mértékét, a 0 fok magasságát jelenítjük meg.


Alacsonyszintű szignifikáns időjárás ismertető pdf dokumentum.
Adatok forrása Országos Meteorológiai Szolgálat, OMSZ.

Dátum és idő

Légtérfelhasználás

A Légtérfelhasználási terv az adott nap 00.00 UTC-től 24.00 UTC-ig 24 órás periódusban tartalmazza az Időszakosan korlátozott légterek (Temporary Restricted Areas – TRAs), a Veszélyes légterek (Danger Areas – DAs) és az Eseti légterek adatait.

Az EUROCONTROL Rugalmas Légtérfelhasználás Elvének tényleges alkalmazása megkívánja, hogy a HungaroControl Zrt. Légtérgazdálkodó csoportjának légtér megosztásra vonatkozó döntései naponta előírt időben, pontosan és hatékony módon közzétételre kerüljenek a Légtérfelhasználási tervben.